SK

Po dlhých rokoch sa podarilo opäť oficiálne spriechodniť a sprístupniť unikátnu vodnú štôlňu v Štiavnických Baniach, ktorá spája tajch Richňava s tajchom Bakomi. Tzv. partizánska štôlňa je dlhá 350 metrov a spája nielen dva spomenuté tajchy, ale tiež dve povodia riek Ipeľ a Hron.

Ako informuje Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Banská Štiavnica, štôlňa bola vyrazená pred stovkami rokov s cieľom dopravy vody do tajchov, pričom slúžila na pohon banských strojov.

Ako uviedol uviedol k histórii štôlne riaditeľ ZŠ a MŠ Maximiliána Hella v Štiavnických Baniach Pavel Michal: "Unikátna je však aj vojnovým príbehom. V závere druhej svetovej vojny v roku 1945 získala prívlastok 'partizánska' vzhľadom na historické udalosti, ktoré sa tam odohrali," približuje OOCR. Partizáni sa totiž za pomoci miestnych ľudí ukrývali práve v tejto štôlni, z ktorej podnikali prieskumné akcie v tyle nemeckých nepriateľských obranných opevnení. "Takto získané informácie dokázali partizáni využiť pri oslobodzovaní Banskej Štiavnice, keď 4. marca 1945 informovali sovietsku armádu, nachádzajúcu sa v tom čase neďaleko Dekýša, o rozmiestnení nepriateľských síl".

Počas oslobodzovania cez štôlňu previedol miestny tajchár vojakov Červenej a rumunskej armády popod obranné línie Nemcov. Nemecká obrana bola vďaka tomu zničená a Banská Štiavnica rýchlo oslobodená. Obnovu štôlne inicioval podpredseda OOCR Región Banská Štiavnica Ľudovít Kaník a ujalo sa jej OZ Priatelia školy ZŠ s MŠ M. Hella v spolupráci s obcou Štiavnické Bane a správcom štôlne Slovenským vodohospodárskym podnikom. Jej vyčistenie a opravu finančne podporilo Ministerstvo obrany SR v dvoch etapách, spolu sumou takmer 30.000 eur ako pamiatku vojenskej histórie. V rámci jej spriechodnenia pribudla pamätná a informačná tabuľa, ktoré sú dostupné širokej verejnosti.