SK

Univerzitná knižnica Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici sa vo štvrtok 11. mája 2023 stala dejiskom v poradí už druhého zo série podujatí INNOVATION MEETUP. Podujatie organizovala Banskobystrická rozvojová agentúra v spolupráci s Univerzitou Mateja Bela v Banskej Bystrici, s cieľom budovania a podpory inovačného systému kraja. 

Viac ako 70 účastníkov z podnikateľského prostredia, akademického sektora, verejnej správy a prostredia startupov sa stretlo na druhom INNOVATION MEETUP-e, aby sa zapojili do sieťovania, budovania komunity, rozvoja vzťahov a tvorby prepojenia "biznis to biznis" a "veda to biznis" v oblasti inovácií. Cieľom podujatia bolo okrem iného vymeniť si skúsenosti, poznatky a pohľady na roôznorodé témy. Účastníci meetupu mohli spoznať zaujímavé projekty existujúcich, či začínajúcich firiem, ale aj zažiť vedecko  - výskumné vychytávky v podobe virtuálnej reality, či života mikroorganizmov využívaných vo farmácií a lekárstve. 

Zdroj foto: Kamila Borseková

Na podujatí bola, vedúcou výskumu na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici, Kamilou Borsekovou, predstavená, aj inovatívna webová platforma "Banícke poklady", ktorá je výsledkom práce v rámci medzinárodného výskumeného projektu INCULTUM. Banícke poklady predstavujú interaktívnu platformu a digitálnu mapu o baníckych pokladoch v banských mestách na Strednom Slovensku. Cieľom platformy je predstaviť a oboznámiť ľudí s "pokladmi", v podobe historického a kultúrneho dedičtsva, ktoré zanechali naši predkovia v súvislosti s banskou činnosťou na Strednom Slovensku. Úlohou platformy nie je len propagovať a rozšíriť záujem o návštevu menej známych banských pamiatok, ale interaktívnym spôsobom vzdelávať deti, mladých ľudí a širokú verejnosť v tejto oblasti histórie. Veď málokto vie, že Jakob Fugger, jeden zo zakladateľov Thurzovsko-Fuggerovskej spoločnosti bol najbohatší človek histórie alebo, že Thurzovsko-Fugerovska spoločnosť zaviedla systém podvojného účtovníctva. 

Zdroj foto: Kamila Borseková

Ako uviedla na podujatí Kamila Borseková: "Hoci sme sa my a aj naše deti učili o dinosauroch, Mezopotámii a Egypte, našej vlastnej histórii sa venujeme veľmi málo a to je jedna z vecí, ktorú sme sa rozhodli zmeniť projektom Banícke poklady stredného Slovenska. Vďaka projektu Banícke poklady sme objavili nesmierny potenciál spojený s kultúrnym a historickým dedičstvom, ktorý má tento región, ako aj množstvo skvelých ľudí, ktorí sú aktívni, zanietení a realizujú skvelé veci. Vidíme veľký potenciál aj v naštartovaní ďalších podnikateľských aktivít, v tvorbe nových aj inovatívnych produktov a služieb. Našu úlohu ako univerzity vnímame aktuálne najmä v tom, že sa budeme snažiť týchto ľudí spojiť, prepojiť a pomôcť využiť tento potenciál pre rozvoj nášho kraja."