SK

Už viac ako 10 rokov OZ Terra Montanae ponúka prostredníctvom projektu Barborskej cesty zážitky a aktívny oddych pre „pútnikov“, ktorí milujú prírodu, históriu a krásu obcí stredného Slovenska.

Dňa 4. apríla 2023 sa na 10. sneme OZ Terra Montanae stretli priatelia, priaznivci a podporovatelia Barborskej cesty, aby zhodnotili pôsobenie občianskeho združenia v roku 2022 a predstavili plán aktivít na rok 2023. Rok 2022 bol podľa predsedu občianskeho združenia, Romana Neradného, pomerne úspešný. Počas celej sezóny 2022, členovia občianskeho združenia upravovali a značili novými značkami jednotlivé úseky Barborskej cesty. Pri príležitosti Svetového dňa cestovného ruchu 1. októbra 2022, odhalili nové uvítacie informačné prvky na Barborskej ceste – sochy sv. Barbory. Tieto sochy našli svoje miesto v mestách Banská Bystrica, Kremnica, Banská Štiavnica a Zvolen. V Banskej Bystrici je socha umiestnená v parku, neďaleko kostola Nanebovzatia Panny Márie a je novým nástupným bodom na Barborskej ceste. Druhá socha sa nachádza v Kremnici v parku pred mestskými hradbami, pri vstupnej bráne Barbakanu. V Banskej Štiavnici sa so sochou môžu návštevníci mesta, odfotiť v areáli Reštaurácie na kopci s nádherným pozadím Banskoštiavnickej kalvárie. Posledná zo štyroch sôch je situovaná pri vstupe na Zvolenské námestie SNP.

Zdroj foto: OZ Terra Montanae

Záver roka občianskeho združenia ukončil 1. Svätobarborský punč, ktorý ponúkali členovia občianskeho združenia na Námestí SNP v Banskej Bystrici. Výťažok z predaju punču použije občianske združenie v roku 2023 na aktivity projektu Barborskej cesty.

Zdroj foto: OZ Terra Montanae

Zo slov predsedu občianskeho združenia Terra Montanae, Romana Neredného je zrejmé, že vízia, ciele, aktivity občianskeho združenia, ako aj projektu Barborskej cesty sú do budúcnosti jasné, chýbajú však zdroje financovania a silný partner so zázemím. Jedným z najväčších cieľov a zároveň príležitostí nielen pre Barborskú cestu, ale aj pre samotný región stredného Slovenska v oblasti cestovného ruchu je zápis Barborskej cesty do zoznamu Európskych kultúrnych ciest. Proces zápisu trvá minimálne 3 roky, výhodou je však možnosť čerpať finančné prostriedky z európskych štrukturálnych a investičných fondov. V tomto smere komunikuje občianske združenie s Európskou federáciou baníckych ciest sv. Barbory, ktorá už proces zápisu do zoznamu Európskych kultúrnych ciest začala. Tu je potrebné dodať, že každá organizácia, ktorá do Európskej federácie baníckych ciest sv. Barbory vstúpila a uchádza sa o zápis do zoznamu Európskych kultúrnych ciest, má za sebou partnera v podobe ministerstva, samosprávy, univerzity alebo cirkvi, čo Barborskej ceste zatiaľ chýba. Vedenie občianskeho združenia preto apeluje najmä na vedenie Banskobystrického samosprávneho kraja, aby túto snahu podporilo. Občianskemu združeniu držíme palce. ZDAR BOH!